برنامه نویسی

آموزش برنامه نویسی با روش عسگری

برنامه نویسی

آموزش برنامه نویسی با روش عسگری

با سلام،
گروه علمی آموزشی تک نفره عسگری در راستای اعتلای سطح مهارتی دوستان اقدام به برگزاری دوره آموزش برنامه نویسی به صورت نیمه حضوری، با روش اختصاصی و رایگان می نماید.

طبقه بندی موضوعی
  • ۰
  • ۰

منطق

سلام. 

یه تذکر بدم. برای ارسال تمرین  نظر خصوصی بدید تا من بتونم به صورت موردی اشکالتان را بگویم.

خوب تا اینجای کار تقریبا با اصول مقدماتی برنامه نویسی و برنامه نویسی روالی و یه کمی ساخت یافته آشنا شدید. اه چقدر اصطلاحات جدید گفتم. بذار یه ذره تعریف کنیم.

با توجه به سطح های برنامه نویسی که قبلا یاد گرفتیم چهار سطح کلی برای برنامه نویسی شناخته و پذیرفته شده است:

  1. برنامه نویسی روالی: یعنی با استفاده از دستورات شناخته شده برای سیستم (از این به بعد چیزی که به آن برنامه را می دهیم سیستم می گویم) یک مشت دستور را پشت سر هم و بدون فراخوانی و تعریف دستور جدید بنویسیم.
  2. برنامه نویسی ساخت یافته: یعنی با استفاده از بلوکها(قطعه برنامه ها) دستورات جدید تعریف کنیم. بلوک ها انواعی دارند که در آینده با آنها آشنا خواهیم شد.
  3. برنامه نویسی شیءگرا: یعنی ما علاوه بر تعریف دستورات جدید اشیائی جدید تعریف می کنیم که این اشیاء به دلیل مشابه بودن با دنیای واقعی کار برنامه نویسی را برای ما راحت می کنند. این هم جداگانه بحث خواهد شد و اصلا موضوع اصلی کار ما خواهد بود.
  4. برنامه نویسی ماژولار: این برنامه ها در سطح های کلان اجرا می شوند. مثلا برنامه کنترل یک بندرگاه یا مجتمع فولاد از این نوع است. فعلا در برنامه توضیحی خود این مورد را قرار نداده ام و از خدا پنهان نیست، از  شما چه پنهان که من زیاد به این مورد وارد نیستم.

خوب در راستای کامل کردن برنامه آموزش برنامه نویسی روالی باید با انواع دستورات، ورودی-خروجی، متغیرها، شرط ها، حلقه ها و آرایه ها آشنا بشوید. اما قبل از آن فکر می کنم نیاز به آموزش منطق هست. برای همین این جلسه منطق را آموزش می دهیم. برای دیدن آموزش منطق به ادامه مطلب بروید.

گزاره

به یک عبارت زبانی گزاره می گویند. به طور کلی دو نوع گزاره داریم:

گزاره نظری

گزاره نظری گزاره ای است که از چیزی خبر می دهد و در صورت این که همه چیز را بدانیم یا درست است و یا غلط و نمی تواند همزمان هم غلط و هم درست باشد.

گزاره عملی

گزاره عملی همان دستور است؛ مثلا، "برو بینیم بابا". البته اگه در ادامه بگوییم "حال نداریم" از یک گزاره نظری استفاده کرده ایم.

علایم جبری منطقی

ما برای نشان دادن گزاره ها  و جلوگیری از تکرار نوشتن آنها و همچنین کار با گزاره های مجهول از مجهولاتی مثل p و q استفاده می کنیم. دقیقا مثل ریاضی که وقتی می خواهیم مثلا به طور مستقل از اعداد روی جمع بحث کنیم از مجهول ها استفاده می کنیم. توجه کنید که در ریاضی مجهولات مقدارشان از نوع عدد است و در منطق مقدارشان یا "درست" است یا "نادرست". از این به بعد به اختصار اینها را "د" و "ن" می نویسیم.

عملیات منطقی

همان طور که در ریاضیات می توان روی اعداد عملیاتی انجام داد در اینجا هم می توان عملیاتی را روی گزاره ها انجام داد که حاصل آن خود گزاره است. با توجه به موضوع کاری ما بحث را محدود به گزاره های نظری می کنیم.

  1. "و": فرض کنید این عملگر بین دو مجهول قرار گیرد که نام آن ها p و q باشد. در آن صورت با توجه به مقدار p و q حاصلش به صورت زیر محاسبه می شود:
    مقدار p مقدار q مقدار حاصلِ "p و q"


    درست
    درست درست
    نادرست درست نادرست
    درست نادرست نادرست
    نادرست نادرست
    نادرست
  2. "نه": این عملگر هرچه را جلویش باشد برعکس می کند. مثلا "نه"p در صورتی که p درست باشد درست و در غیر این صورت نادرست خواهد بود.

بقیه دستورات منطقی از همین دو دستور پایه ای ساخته می شوند. مثلا دستور "یا" به صورت زیر تعریف می شود. برای سهولت کار به جای "نه" و "و" و "یا" از معادل های انگلیسیشان استفاده کردم:

p or q = not(not(p) and not(q))      Did you see? It was simple

خوب توجه کردید. عبارت بالا یعنی p یا p را این گونه تعریف می کنیم: نه این که: p نادرست باشد و q هم نادرست باشد.

با توجه با تعریف فوق وقتی هر دو مجهول نادرست باشند دو عبارت درست در دوطرف "و" قرار می گیرند. حاصل این عملیات "و" برابر خواهد بود با "درست". حال این "درست" معکوس می شود و جواب کلی می شود نادرست. یعنی وقتی هر دو مجهول نادرست باشند آنگاه حاصل "یا" بین آنها برابر نادرست خواهد بود. شرایط دیگر را به عهده شما می گذارم. نتیجه این خواهد شد که عملگر "یا" در بقیه موارد حاصلش برابر درست خواهد بود.


خوب حالا تمرین:

عملگر "اگر p درست باشد، آنگاه q درست است" را با استفاده از عملگر های اصلی یعنی "و" و "نه" تعریف کنید. توجه کنید که عملگر گفته بشده باید به ازای p که درست باشد و q که نادرست باشد، حاصلش نادرست شود و در غیر این صورت حاصلش درست شود.


اگر در حل تمرین بالا مشکل داشتید این را بخوانید و دوباره تلاش کنید و اگر هم باز مشکل داشتید سوالهاتان را در قالب نظر غیر خصوصی بپرسید. باز هم تاکید می کنم جواب تمرین ها را در قالب نظر خصوصی بفرستید. یا علی.

  • ۹۴/۰۴/۰۱
  • alto stratous

نظرات (۱)

سلام،خواستم بابت این وبلاگ عالیت تشکر کنم وبگم دمت گرم وامید وارم با همین قدرت و کیفیت پیش بره

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی